جام کوردی- معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان، به تولید گردو اشاره کرد و گفت: تولید گردو به ترتیب در شهرستان سنندج 5 هزار و 190 تن، سرو آباد3 هزار و 900 تن، مریوان2 هزار و 850 تن، بانه 2 هزار و 100 تن، کامیاران 1 هزار و 840 تن و سقز یک هزار و 410 تن بوده است.
به گزارش خبرنگار جام کوردی، گردو چهاردهمین محصول عمده باغی ایران و پس از پسته دومین محصول خشکباری مهم کشور محسوب میشود که از نظر اقتصادی به خصوص صادرات غیر نفتی حایز اهمیت است، ایران بعد از چین و آمریکا سومین تولید کننده گردوی دنیا است.
استان کردستان با دارا بودن 7500 هکتار باغات گردو و تولید سالیانه 18000 تن محصول، مقام ششم تولید گردوی کشور را به خود اختصاص داده است.
محمد صالح احمدی، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان، در گفتوگو با خبرنگار جام کوردی، از عمده مشکلات تولید و پرورش گردو در استان کردستان را بذری بودن پایه های درختان گردوی احداثی عنوان کرد و گفت: به دلیل طولانی بودن دوره نونهالی و تکثیر بوسیله بذر باعث غیر یکنواختی و وجود تیپهای مختلف محصول گردو در داخل یک باغ به علت تنوع زیاد و تفرق صفات ناشی از این روش تکثیر می شود.
وی افزود: این موضوع سبب کاهش کیفیت محصول چه از لحاظ اندازه، کیفیت مغز، یکدست بودن و در نتیجه عدم قابلیت صادرات و رقابت در بازارهای بین المللی را در پی خواهد داشت.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان در ادامه ذکر کرد: به منظور رفع این مشکل سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان با بهره گیری از توان و مهارت فنی کارشناسان و آموزش بهره برداران در جهت پیوند و اصلاح باغات با استفاده از تکنیک سرشاخه کاری (تاپ ورکینگ) و برنامه های اصلاحی باغات گردو گامهای موثری را برداشته است.
احمدی عنوان کرد: در این روش درختان گردویی که فاقد کیفیت بوده و یا باردهی ضعیف دارند با استفاده از تکنیک پیوند و حذف بازوها، طی پروسه ای، تاج درختان با ارقام جدید یا ژنوتیپهای برتر منطقه جایگزین و در نتیجه باغات یکدست با عملکردهای مطلوب و با کیفیت حاصل میشوند.
وی افزود: در حال حاضر سالانه بالغ بر 250 هکتار از باغات گردوی استان تغییر تاج و سرشاخه کاری شده که بهترین عملکرد در این زمینه مربوط به شهرستان بانه است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان، تصریح کرد: به طور کلی مهمترین اهداف سرشاخه کاری باغات گردو شامل اصلاح و تعویض تاج درختان نامرغوب با ارقام و ژنوتیپهای برتر و پر محصول، افزایش عملکرد دو برابری محصول، افزایش کیفیت محصول و تولید محصول یکدست و یکنواخت، کاهش اثرات و خسارت سرمای دیر رس بهاره به وسیله پیوند ارقام دیر برگده و مقاوم به سرما مانند چندلر فرانکت و فرنت و جایگزینی باغات فرسوده و مسن گردو (جوان سازی) است.
احمدی بیان کرد: همچنین مدیریت تغذیه، مدیریت تلفیقی آفات و بیماری، فرآوری و بسته بندی و برگزاری فعالیتهای متنوع ترویجی از مهمترین پروژه های سازمان در راستای دستیابی به تولید کمی و کیفی محصول گردو است.
وی با اشاره به اینکه توسعه باغات تجاری و مکانیزه با استفاده از ارقام جدید یکی از برنامه های شاخص بهبود عملکرد گردو است، بیان کرد: اصلاح و نوسازی باغات درجه دو و جایگزینی آنها با ارقام جدید اصلاح شده یا ژنوتیپهای برتر، با استفاده از تکنیک سرشاخه کاری و ایجاد یکنواختی در تولید محصول گردوی استان با امکان سورت و صادرات این محصول از برنامه های شاخص بهبود عملکرد گردو به شمار می آید.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان، اذعان کرد: افزایش عملکرد در واحد سطح و توسعه ارقام دیر برگده به منظور کاهش مخاطراتی نظیر سرمای دیر رس بهاره در راستای بهبود عملکرد گردو مهم ارزیابی شده است.
احمدی با اشاره به شهرستانهای دارای اولویت از لحاظ سطح و تولید گردو، خاطرنشان کرد: از لحاظ سطح کل باغات شهرستان سروآباد 2 هزار و 300 هکتار، سنندج یک هزار و 861 هکتار، مریوان یک هزار و 200، بانه 745، سقز 510 و کامیاران 470 بوده است.
وی در پایان یادآور شد: تولید گردو به ترتیب در شهرستان سنندج 5 هزار و 190 تن، سرو آباد3 هزار و 900 تن، مریوان2 هزار و 850 تن، بانه 2 هزار و 100 تن، کامیاران 1 هزار و 840 تن و سقز یک هزار و 410 تن بوده است.