جام کوردی
یکشنبه, ژوئن 8, 2025
کوردی
No Result
View All Result
  • صفحه اصلی
  • اقلیم کردستان عراق
  • استان‌های کردنشین ایران
    • آذربایجان غربی
    • ایلام
    • کردستان
    • کرمانشاه
  • ترکیه
  • سوریه
  • جهان
    • آفریقا
    • آمریکا
    • اروپا
    • آسیا
      • خاورمیانه
  • اقتصاد
  • فرهنگ
  • سلامت
    • توریسم سلامت
  • سیاست
  • جامعه
  • گردشگری
  • علم و فناوری
  • چندرسانه‌ای
    • عکس
    • ویدیو
  • گوناگون
  • صفحه اصلی
  • اقلیم کردستان عراق
  • استان‌های کردنشین ایران
    • آذربایجان غربی
    • ایلام
    • کردستان
    • کرمانشاه
  • ترکیه
  • سوریه
  • جهان
    • آفریقا
    • آمریکا
    • اروپا
    • آسیا
      • خاورمیانه
  • اقتصاد
  • فرهنگ
  • سلامت
    • توریسم سلامت
  • سیاست
  • جامعه
  • گردشگری
  • علم و فناوری
  • چندرسانه‌ای
    • عکس
    • ویدیو
  • گوناگون
No Result
View All Result
جام کوردی
No Result
View All Result
Home علم و فناوری

پرتودهی مواد غذایی، جایگزین روش‌های پرریسک نگهداری و ضدعفونی سنتی

جام کوردی- فناوری هسته‌ای در نقش نگهبان بی‌ادعای مواد غذایی، با حذف میکروب‌ها، افزایش ماندگاری و حفظ ارزش تغذیه‌ای، تحولی خاموش اما بنیادین در صنعت غذا رقم زده است. اقداماتی که در این مسیر در کشور ما نیز انجام شده، نشان داده که انرژی هسته‌ای فقط برای نیروگاه نیست؛ بلکه برای سلامت سفره‌ها نیز هست.

آوریل 23, 2025
in علم و فناوری
0
پرتودهی مواد غذایی، جایگزین روش‌های پرریسک نگهداری و ضدعفونی سنتی

به گزارش جام کوردی، پرتودهی مواد غذایی یعنی اینکه یک ماده غذایی مثل خرما، ادویه، مرغ یا آجیل را برای چند دقیقه در معرض پرتوهای خاص و کنترل‌شده قرار می‌دهند.  طی این فرایند محصولات غذایی در معرض مقدار کنترل‌شده‌ای از پرتوهای یون‌ساز قرار می‌گیرند. این پرتوها بدون باقی‌ماندن در ماده غذایی یا ایجاد رادیواکتیویته در آن، به‌منظور افزایش ایمنی، بهبود کیفیت و افزایش ماندگاری مورد استفاده قرار می‌گیرند.

در طی پرتودهی، پرتوهای یون‌ساز از ماده غذایی عبور کرده و به ساختار DNA میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا، قارچ‌ها و انگل‌ها آسیب وارد می‌کنند. به این ترتیب، عوامل بیماری‌زا از بین رفته یا توانایی تکثیر خود را از دست می‌دهند.

این پرتوها معمولا از یک منبع انرژی می‌آیند. مثل اشعه ایکس که از بدن رد شده اما به بدن آسیبی نمی‌زند، این پرتوها هم از غذا رد می‌شوند. حالا این پرتوها دقیقا چه کار می‌کنند؟ این پرتوها میکروب‌ها، باکتری‌ها و قارچ‌های مضر را از بین می‌برند. از طرفی تخم حشرات یا آفت‌هایی که داخل غذا هستند را نابود می‌کنند. ضمن این که این پرتوها  باعث می‌شوند غذا دیرتر فاسد شود یا بوی نامطبوع نگیرد، جلوی جوانه‌زدن سیب‌زمینی، پیاز یا سیر در انبار را نیز می‌گیرد.

آیا مواد غذایی که  پرتودهی می‌شوند خطرناک هستند؟

ممکن است تصور شود که بعد از این پرتوها مواد غذایی خطرناک می‌شوند اما اصلا اینطور نیست. هیچ  چیزی از پرتو داخل مواد غذایی نمی‌ماند فقط غذا پاک‌تر، سالم‌تر و باماندگاری بیشتر می‌شود و ویژگی‌های تغذیه‌ای، طعم، رنگ و بافت آن‌ها نیز عمدتاً حفظ می‌شود.

این فناوری از سوی سازمان جهانی بهداشت (WHO)، سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) تأیید شده است.

پرتودهی؛ گذرنامه سلامت برای صادرات مواد غذایی

با این روش دیگر نیازی به مواد نگهدارنده شیمیایی مثل نگهدارنده‌ها با سموم نیست. مزه، شکل، رنگ و ارزش غذایی نیز تقریبا دست‌نخورده باقی می‌ماند. استفاده از این روش برای صادرات خیلی کاربردی است و خیلی از کشورها فقط محصولات پرتودهی‌شده را قبول می‌کنند.

تصور کنید یک بسته خرما قرار است به کشورهای دیگر صادر شود. اگر حتی یک تخم حشره یا کپک در آن باشد، کل محموله ممکن است مرجوع شود اما اگر پرتودهی شود، بدون این که به خرما دست بخورد یا چیزی به آن اضافه شود، تمیز و سالم است و تا ماه‌ها خراب نمی‌شود. این مورد باعث می‌شود تا همه استانداردهای بین‌المللی پاس شود.

در مورد برنج نیز از این فناوری پیش از بسته بندی استفاده می‌شود. طی فرایندی برنج توسط اشعه گاما پرتودهی شده و پس از آن بسته بندی نهایی انجام می‌شود. معاون سازمان انرژی اتمی حمید راشدی در این‌باره می‌گوید: «این فناوری علاوه بر تضمین سلامت و امنیت غذایی برای مصرف داخلی، شرایط رقابت برابر در بازارهای جهانی را نیز خواهد داشت. ضمن این که با استفاده از فناوری پرتودهی میزان ماندگاری برنج از یک به پنج سال افزایش می‌یابد.»

پرتوهای پاک در خدمت امنیت غذایی ایران

در کشور ما به‌عنوان نمونه، پرتودهی خرما در استان‌هایی مانند کرمان، خوزستان و بوشهر برای افزایش ماندگاری و در نهایت صادرات انجام شده است.

یک شرکت تجهیز آزمایشگاه هسته‌ای در کشور نیز از فناوری پرتودهی برای افزایش ماندگاری و ایمنی مواد غذایی استفاده می‌کند. این فرایند شامل پرتودهی محصولاتی مانند خرما، ادویه‌جات، آجیل، گوشت و مرغ است.

سال گذشته معاون وقت سازمان انرژی اتمی سید پژمان شیرمردی در مراسم افتتاحیه یک مرکز پرتودهی در اصفهان عنوان کرده بود: در شیب حرکت به سوی توسعه سامانه‌های پرتودهی، جمهوری اسلامی ایران صاحب رتبه اول است و در کمتر از سه سال، توانستیم ۳ منطقه را به ۱۲ منطقه افزایش دهیم.

طعم نان هسته‌ای، دستپخت ۸ سال پژوهش ایرانی

چند روز گذشته نیز خبر رسید که محققان پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای ایران در کرج موفق به  تولید بهبود دهنده آنزیم آرد گندم و نان با روش پرتودهی گاما شدند. این بهبوددهنده باعث بهبود کیفیت خمیر، بهبود بافت و حجیم شدن نان، تأخیر در بیات‌شدن و کیفیت رنگ می‌شود. محققان این پروژه را بعد از 8 سال تحقیقات به سرانجام رساندند. این پروژه برای ارتقای امنیت غذایی سلامت آرد و نان انجام شده است. پرتوسازی گاما پاک، غیر مخرب و بدون باقیمانده شیمیایی است.

هسته‌ای جایگزین روش‌های ضدعفونی سنتی

پرتودهی با اشعه گاما بدون افزودن مواد شیمیایی، توانسته جایگزین مناسبی برای روش‌های پرریسک نگهداری و ضدعفونی سنتی باشد و با تأیید سازمان‌های بین‌المللی مانند FAO، WHO و IAEA، به‌عنوان روشی سالم و مطمئن برای فرآوری غذا شناخته شده است.

در ایران نیز دستاوردهای ارزشمند در زمینه پرتودهی برنج، میوه‌ها، بذر و فراورده‌های نان نشان می‌دهد که این فناوری می‌تواند ستون مهمی در سیاست‌های کلان امنیت غذایی، کاهش ضایعات، افزایش صادرات و حفظ سلامت جامعه باشد.

Tags: پرتودهی مواد غذاییجام کوردیصادرات
Previous Post

احداث تله‌کابین در طاق بستان نماد شهر فروشی

Next Post

صورتک خندان حاصل هم‌ترازی نادر سیارات در آسمان شب

Next Post
صورتک خندان حاصل هم‌ترازی نادر سیارات در آسمان شب

صورتک خندان حاصل هم‌ترازی نادر سیارات در آسمان شب

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

No Result
View All Result

نوشته‌های تازه

  • سال آینده رویداد بین المللی چوب با حضور کشورهای خارجی بیشتری برگزار می‌شود
  • آغاز به کار رویداد بین‌المللی چوب با حضور هنرمندان چینی در کرمانشاه
  • فرصت‌سوزی‌های ویرانگر و درمان پس از فاجعه؛ تکرار یک درد آشنا
  • رشد ۶۴ درصدی صادرات کالا از مرز شوشمی
  • سخنگوی گردان‌های عزالدین القسام: اشغالگران چاره‌ای جز توقف جنگ ندارند

آخرین دیدگاه‌ها

  • منصور در عضو پارلمان اقلیم کردستان در گفتگو با جام کوردی: گشایش مرز «سازان» مطالبه اصلی مردم حلبچه از استاندار کرمانشاه
  • پرویز اکبری در به همت جام کوردی؛ دوچرخه سواران کرمانشاهی مسیر مرز ایران تا حلبچه عراق را رکاب می زنند
جام کوردی

بایگانی‌ها

  • ژوئن 2025
  • می 2025
  • آوریل 2025
  • مارس 2025
  • فوریه 2025
  • ژانویه 2025
  • دسامبر 2024
  • نوامبر 2024
  • اکتبر 2024
  • سپتامبر 2024
  • آگوست 2024
  • جولای 2024
  • ژوئن 2024
  • می 2024
  • آوریل 2024
  • مارس 2024
  • فوریه 2024
  • ژانویه 2024
  • دسامبر 2023
  • نوامبر 2023
  • اکتبر 2023
  • سپتامبر 2023
  • آگوست 2023
  • جولای 2023
  • ژوئن 2023
  • می 2023
  • آوریل 2023
  • مارس 2023
  • فوریه 2023
  • ژانویه 2023
  • دسامبر 2022
  • نوامبر 2022
  • اکتبر 2022
  • سپتامبر 2022
  • آگوست 2022
  • جولای 2022
  • ژوئن 2022
  • می 2022
  • آوریل 2022
  • مارس 2022
  • فوریه 2022
  • ژانویه 2022
  • دسامبر 2021
  • نوامبر 2021
  • اکتبر 2021
  • سپتامبر 2021
  • آگوست 2021
  • جولای 2021
  • ژوئن 2021
  • می 2021
  • آوریل 2021
  • مارس 2021
  • فوریه 2021
  • ژانویه 2021
  • دسامبر 2020

دسته‌ها

  • آخرین ها
  • آذربایجان غربی
  • آسیا
  • آفریقا
  • آمریکا
  • اروپا
  • استان‌های کردنشین ایران
  • اقتصاد
  • اقلیم کردستان عراق
  • انتخاب سردبیر
  • ایلام
  • برگزیده
  • تبلیغات
  • ترکیه
  • توریسم سلامت
  • جامعه
  • جهان
  • چندرسانه‌ای
  • خاورمیانه
  • سلامت
  • سوریه
  • سیاست
  • عکس
  • علم و فناوری
  • فرهنگ
  • کردستان
  • کرمانشاه
  • گردشگری
  • گزارش
  • گفت‌وگو
  • گوناگون
  • مناطق کردنشین
  • ویدیو
  • یادداشت
  • تبلیغات در جام کوردی

© 2020

No Result
View All Result
  • مناطق کردنشین
    • استان‌های کردنشین ایران
      • آذربایجان غربی
      • ایلام
      • کردستان
      • کرمانشاه
    • اقلیم کردستان عراق
    • ترکیه
    • سوریه
  • اقتصاد
  • جامعه
  • سیاست
  • فرهنگ
  • گردشگری
  • سلامت
    • توریسم سلامت
  • علم و فناوری
  • جهان
    • آسیا
      • خاورمیانه
    • اروپا
    • آمریکا
    • آفریقا
  • چندرسانه‌ای
    • عکس
    • ویدیو
  • گوناگون
  • زبان کوردی

© 2020